De verschillende soorten kozijnen

14 augustus 2017

Er zijn verschillende soorten kozijnen beschikbaar. Wanneer uw huidige kozijnen aan vervanging toe zijn, dan heeft u de keuze uit diverse varianten. Het is niet altijd eenvoudig om een goede keuze te maken. Zo wilt u vanzelfsprekend met meerdere factoren rekening houden. U wilt dat de kozijnen een mooie uitstraling hebben die goed bij de woning past, maar u wilt ook dat de levensduur goed is en dat de kwaliteit hoog ligt. Dan speelt de prijs van de kozijnen vaak ook nog een rol. Kortom, u heeft veel om over na te denken wanneer u een keuze dient te maken uit de verschillende soorten kozijnen.

Welke soorten kozijnen zijn er?

Onder de verschillende soorten kozijnen vinden we diverse materialen. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor houten kozijnen of voor kozijnen die vervaardigd zijn uit aluminium. Daarnaast zijn er ook modellen die volledig van staal zijn gemaakt en u kunt natuurlijk kiezen voor moderne kunststof kozijnen. Ieder materiaal heeft eigen voor- en nadelen. Hiervan geven wij u graag een kort overzicht.

Voor- en nadelen van de soorten kozijnen

Houten kozijnen kunnen heel duurzaam zijn, maar dan moeten zij wel goed onderhouden worden. Er moet relatief veel onderhoud aan worden uitgevoerd, zoals een regelmatige schilderbeurt. De levensduur is dan wel lang, tot wel zo’n 70 jaar. Aluminium kozijnen zijn sterk en onderhoudsarm, maar daarentegen niet te bewerken. U kunt het niet schilderen wanneer u de kleur wilt veranderen. Daarnaast isoleert aluminium slecht omdat het kou en warmte geleidt. Stalen kozijnen zijn ook zeer sterk en hebben weinig onderhoud nodig. Het nadeel is wel dat de stalen kozijnen ook kou en warmte geleiden, waardoor ze niet goed isoleren. Daarnaast zijn ze prijzig en passen zij niet bij ieder pand. Kunststof kozijnen isoleren uitstekend en gaan tot wel 75 jaar mee. Ze zijn onderhoudsarm. Een nadeel is wel dat ze iets prijziger zijn dan houten kozijnen.

Welke soorten kozijnen zijn het best?

U wilt natuurlijk een goed geïsoleerde woning. U kunt dan besparen op de energierekening en het binnenklimaat is makkelijk te regelen. Houten kozijnen en kozijnen van kunststof isoleren het best, maar toch zijn de kunststof kozijnen de betere keuze. De isolerende waarde is hoger, de mate van onderhoud is aanzienlijk lager en kunststof kozijnen zijn ook beschikbaar in een houtlook. U kunt dus genieten van de uitstraling van houten kozijnen én van de goede voordelen van kunststof